2012. március 6., kedd

Tavazz :-)

Itt a tavasz(?)

Egyre többet süt a nap, jobb a közérzetünk. Kirándulásokat tervezünk. Előbújnak a virágok.
Igen ezek már a tavasz jelei.
Akinek kertje is van az elkezdi már rendbe rakni, megtervezi mit hova ültessen. Sokan szeretik a kertben tölteni szabadidejüket is. Megpróbálnak egy kicsi parkot létrehozni ahol a hétköznapokon fel tudnak töltődni kevés idő alatt is. Ezt általában egy kis füves területtel, virágokkal, díszfákkal, esetleg ülő alkalmatossággal, pergolával oldják meg. Kertünk mérete szabja csak meg a határt, hogy mivel bővíthetjük még.

A mi esetünkben elég hely jut a nagyobb növényeknek, tárgyaknak, de egy közepes méretű kertben is elférhet egy a kertünk klímáját is javító, állatbarátoknak nélkülözhetetlen vizes terület....

A kerti tó

Az élővilágban nélkülözhetetlen a víz. A madarak, békák, gyíkok különböző fajtái, kisebb emlősök (pld. sün) kedvenc helyévé válhat kertünk. Megtelhet élettel. Így igazán kedvünkre lehet akár egy lehangoló nap végén is.

Többféle módon is kialakíthatjuk. Kisebb méretben kész tómedreket is árulnak a barkácsüzletekben. Ugyanott vásárolhatunk tómeder fóliát a nagyobb felületű, természetesebb kialakítású tavakhoz. Hosszútávra én a beton használatát találtam alkalmasabbnak. Többen ugyan lebeszéltek róla, de immár hosszú évek óta semmilyen problémát nem okozott. Természetesen itt egy kicsit összetettebb a munka, nem csak egy gödör bebetonozásáról van szó. Gondosan meg kell terveznünk először is a helyét és méretét. Ehhez figyelembe kell vennünk a napsütés irányára, idejére. Túl sok napsütés hatására hamar algás tócsává válhat. Árnyékos és kismértékben napos területet alakítsunk ki növényekkel és egyéb árnyékolással. Fával árnyékolt is lehet, de ott a lehulló levelek eltávolítására is kell gondolnunk, vagy ősszel egy hálóval takarva a tavunkat. A meder mérete és kialakítása is lényeges. Lehetőség szerint minél mélyebb és nagyobb felületű legyen. Ha halakat is szeretnénk benne tartani a mélységét minimum 150cm-re alakítsuk ki, legalább egy négyzetméternyi részen. Ha nem akarjuk sűrűn karbantartani érdemes egy 20 négyzetméteres területet erre biztosítanunk. Érdemes többféle vízinövényt beültetnünk. Vannak amik szűrik a vizet, de vannak amik oxigént is termelnek. Ezek különböző mélységű medret kívánnak így lépcsőzetes legyen a kialakítása. Sok kerti- vagy virágföldet nem szabad a vízbe tenni. Kavicsos homokot kevés (trágyamentes) földdel keverve rakjunk a növényeknek (és a halak téli menedékének) a mederbe. A beton esetében érdemes a vízszigetelésről is gondoskodnunk, nem mérgező adalékkal (impregnáló szerrel), alátét fóliával. De használjuk ki az áteresztő képességét a tó körüli növények vízellátására. Azokon a részeken oldalt ne szigeteljük túlzottan. Ez a tó vízcseréjét is elősegíti. Ha naponta kevés víz utánpótlást igényel a meder, helyezzünk el benne egy kisebb csobogót (szökőkutat) szűrővel kiegészítve. Az oxigén ellátás nagyon fontos, nem csak a halaknak. Melynek koi pontyokat ajánlok.

Kedvcsinálónak egy-két kép a tavunkról:

































































Szép tava(sz)t mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése